8 بهترین چیزها درباره کاشی بیاض

هنگام برنامهریزی برای طراحی و چیدمان آشپزخانه، اغلب افراد فقط به کابینتها و وسایل برقی توجه میکنند و یکی از مهمترین بخشهایی که در این فرآیند نادیده گرفته میشود، انتخاب کاشی مناسب برای آشپزخانه است. شایان ذکر است که این مدرسه از سیصد سال پیش تا کنون کارکرد خود را حفظ کرده وهنوز به عنوان یکی از مهمترین حوزههای علمیه اصفهان شناخته میشود. برآیند تغییرات پایداری شاخصهها در ۱۵ موضوع مورد بررسی در نهایت محاسبه عدد پایداری کل (توسعه پایدار) را برای مجموعه اقتصاد ایران ممکن کرده است. این اثر در تاریخ ۳۰ خرداد ۱۳۵۸ ه.ش با شمارهٔ ثبت ۳۹۶ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. کاخ شهرداری تبریز و کاخ استانداری آذربایجان شرقی در مرکز از بناهای دوران معاصر تبریز میباشند که هر دو متعلق به دوره بین دو جنگ جهانی اول و دوم میباشند. در زیر کتیبه ۳۲ پشتبغل وجود دارد که در هر کدام از آنها دو کلمه به خط کوفی ساده با آجر نوشته شدهاست. در قسمت شرقی ایوان شمالی، ساعتی آفتابی از جنس سنگی مستطیلشکل وجود دارد که در روزهای آفتابی از آن برای آگاهی از زمان استفاده میشد و بهوسیلهٔ آن از وقت شرعی برای اقامهٔ نماز آگاه میشدند. در همین ایوان کتیبهای وجود دارد که به عصر شاه عباس صفوی بازمیگردد.

بیشتر اقداماتی که در این ایوان صورت گرفته مربوط به قرن دهم ه.ق/شانزدهم-هفدهم م یعنی دورهٔ صفوی است. در قرون هشتم، نهم و دهم ه.ق این قسمت از مسجد تغییرات اندکی به خود دید و جرزهای آن به شکلی که امروزه است، درآمد. این گنبد در قسمت شمال شرقی، درست در کنار قدیمیترین سردر مسجد قرار دارد. این یکی از قدیمیترین شکلهای زیبایی است که حداقل به 7000 سال پیش از میلاد مسیح برمیگردد، براساس باستانشناسی در تمدن دره سیند، میانرودان و مصر. میتوان گفت این سردر، قدیمیترین سردر موجود در مسجد است. صفهٔ درویش پیش از سال ۵۱۵ ه.ق به عنوان آخرین ایوان در دورهٔ سلجوقی در ضلع شمالی این مسجد به صورتی متفاوت ایجاد شد. در مجاورت این بناها در قرن پنجم ه.ق مصادف با عصر سلجوقیان، مسجدی زیباتر با تزئیناتی آجری و گچی ساخته شده و مابین سالهای ۴۶۵ تا ۴۸۵ ه.ق گنبد نظامالملک در همین ضلع از مسجد ساخته شدهاست.

در این ضلع مسجد ساختمانهای اساسی و اصلی مسجد به سبک عربی و از خشت خام ساخته شدهاست. کتیبهٔ اول مضمونی مربوط به اهل بیت و اهل سنت دارد و کتیبهٔ دوم مربوط به آداب شرعی و اخلاقی و فضیلت مسجد است. این سنگاب مربوط به دوران شاه صفی است و نقوش زیبایی دارد و متأسفانه قسمتی از آن شکسته شده و کاشی یزد قیمت در دست نیست. این سقف دارای گهواره است و هیچ مقرنسی در آن کار نشدهاست؛ ایوانی مستطیلشکل دارد و میتوان گفت تنها ایوانی است که دارای شالودهٔ عمیق است. عمارتِ خوابگاه، توسطِ علی خان حاجب الدوله در دو طبقه ساخته میشود که مخارج آن بالغ بر هفتاد هزار تومان تخمین زده شد. ستاند واجب القتل باشد.» در این کتیبه رنگ و خط تغییر یافته و کلماتی قابل خواندن نیست اما مفهوم آن این است که از بابت عوارض و عبور و مرور به دستور سابق چیزی مطالبه نکنند. ستونهای ایوانها به وسیلهٔ خط کوفیَ بنایی و آجر تزئین شدهاند، اما به خاطر بافت یکدستی که دارند، قرائت آنچه بر آن حک شده، دشوار است.

کتیبهای هشتضلعی به وسیلهٔ همین گچها و به صورت برجسته ساخته شده که آیات ۳۶ یا ۳۸ سورهٔ نور بر آن حک شده و به وسیلهٔ گُل و بوته هم تزئین شدهاست. شاهنشین این قسمت که در انتهای بنا ساخته شده، دارای مقرنسهای گچی بسیار زیبایی است و در اطراف آنها، آیههای ۳۶، ۳۷ و ۳۸ سورهٔ نور به خط کوفی و به همراه گُل و بوته نوشته شدهاست. ایوان مزبور بزرگتر از دیگر ایوانهای این بنا است. ازارههای آن مرمریشکل است و کاشیکاریهای معرق برجستهای دارد که قسمتهای پایینی ایوان را تزئین کرده و کاشیکاری اطراف صحن هم از دورهٔ اوزون حسن باقی ماندهاست. بهطور کلی قلمکاری و نقاشی روی پارچه از دوره مغولها در ایران مرسوم و متداول گشتهاست، بدین دلیل که در دوره فوق به علت حمایت و پشتیبانی خوانین مغولی پارچههای منقوش چینی در بازارهای ایران فروش فوقالعادهای پیدا کرده بود؛ و ایرانیها نیز جهت رقابت با چینیها و همچنین به منظور جلب نظر خوانین مذکور دست به ابتکاراتی زدند که از آن جمله ابداع نقاشی روی پارچه یا به اصطلاح اختراع پارچههای قلمکار است، سپس در دوره صفویه این هنر گسترش بیشتری پیدا کرد یا به عبارت دیگر دوره صفوی اوج ترقی این رشتهٔ هنری بود و به تدریج در دورههای بعدی کارگاههای متعدد پارچههای قلمکار یکی پس از دیگری تعطیل گردید.